fotolijn

Wie zijn wij

Wij zijn een christelijk landscouting uit Ouddorp wat gelegen is op het eiland Goeree-Overflakkee. Onze scouting behoort tot de Regio Maasdelta. Ons organisatienummer: 2281

Wij bieden een spelprogramma aan jeugd vanaf 7 jaar. Iedere speltak heeft een bepaalde leeftijdscategorie.

Wij zijn een christelijk scouting groep en landelijk aangesloten bij de overkoepelende organisatie van Scouting Nederland. Van de landelijke organisatie worden materialen aangeleverd en gebruikt maar elke lokale groep kan daar een eigen invulling aan geven.

Iedere opkomst wordt geopend met gebed en een kleine overdenking afhankelijk van de leeftijd. Daarna volgen de gebruikelijke scouting rituelen zoals het hijsen van de vlag en en opzeggen van de wet.

Ondanks dat scouting groep Jan Joosten ontstaan is vanuit de Doopsgezinde gemeente, bezoeken ook kinderen van andere kerken of onkerkelijke kinderen de opkomsten. We vragen alleen wel of ze onze uitgangspunten willen respecteren.

Geschiedenis

Onze groep is officieel opgericht in 1995. In 1993-94 is er al een begin gemaakt aan het opstarten van deze vereniging. Enkele gemeenteleden uit de Doopsgezinde gemeente van Ouddorp wilden het evangelie op een andere manier doorgeven aan de jeugd dan via plak en knip werkjes. Zij wilden dit doen door het scoutingspel.

De eerste leden zaten in de Doopsgezinde kerk, later kwam er ruimte vrij in een schuur tegen over de Alberg Heijn winkel. Nog later kwam de groep terecht op de camping de Klepperstee en uiteindelijk kregen w ons huidige clubgebouw.

Het clubgebouw is tweedehands gekocht als een bouwpakket en met veel enthousiasme en doorzettingsvermogen in elkaar gezet. In september 1996 is deze in gebruikt genomen.

In 2010 hebben wij ons 15 jarig jubileum gevierd.

De groepsnaam: Jan Joosten

De man naar wie groep is genoemd, Jan Joosten, zal zo’n 500 jaar geleden niet hebben gedacht dat er in Ouddorp een scoutinggroep onder zijn naam actief zou zijn.

Deze Jan Joosten is waarschijnlijk geboren in Goedereede en werd vervolgens priester in Zeeland. Onder invloed van uit Duitsland afkomstige predikers heeft hij zich tegen de katholieke kerk gekeerd en zich aangesloten bij de zogenaamde “wederdopers’, zoals die beweging genoemd werd. Pas eeuwen later is de naam ‘Doopsgezinden’ ontstaan.

Hij liet zich vervolgens ook zelf in 1531 “weder”dopen door Gerrit Boekbinder en werd predikant in Amsterdam. Niet lang daarna werd hij gearresteerd en in 1534 werd hij in Den Haag onthoofd.

Toen er vanuit de Doopsgezinde gemeente van Ouddorp de scouting werd opgericht leek het de initiatief nemers een goede gelegenheid om deze vroeg “geloofsgenoot”te eren en kreeg de scouting haar huidige naam.